LILY & MADELEINE – CANTERBURY GIRLS

‘Lily & Madeleine’ is een Amerikaans folkpopduo uit Indianapolis, Indiana met reeds vier albums in hun discografie. De zussen Lily en Madeleine Jurkiewicz zongen al samen toen ze nog naar school gingen en ze mochten in 2013 een eerste ep uitbrengen op het platenlabel van Sufjan Stevens. Daarna kwamen er al snel full-cd’s met debuutalbum “Lily & Madeleine” in 2013, “Fumes” in 2014 en “Keep It Together” in 2016.

Hun vierde studioplaat “Canterbury Girls” komt eind februari 2019 op de markt en bevat tien eigen composities van de nu 21- en 23-jarige zusjes Jurkiewicz die onlangs ook samen naar New York City zijn verhuisd. De songs horen thuis in de categorie indie pop met folk- en rockelementen in de sound verwerkt. Het zijn stuk voor stuk frisse, radiovriendelijke liedjes die af en toe wel wat lijken op wat de Zweedse folkzussen Klara en Johanna Söderberg van ‘First Aid Kit’ hebben opgenomen, al geldt die vergelijking zeker niet voor alle songs op “Canterbury Girls”.

Het melancholische openingsnummer en eerste single “Self Care” is een dromerige, lieflijk gezongen pianoballad, terwijl het daaropvolgende “Supernatural Sadness” met zijn beats meteen mikt op een plaatsje in de hitlijsten van de betere popmuziek. “Just Do It” hoort eerder als een R&B-song omschreven te worden en de albumtiteltrack “Canterbury Girls” als een akoestische folkballad. Het illustreert vooral de grote diversiteit in de songs die op deze plaat te horen zijn.

Deze cd werd in amper tien dagen tijd in Nashville, Tennessee opgenomen door de zussen, die daarbij ook wat instrumentale hulp kregen van het producersduo Daniel Tashian en Ian Fitchuk. Veel extra instrumentatie hebben die echter niet moeten afleveren voor de vooral door piano begeleide songs als “Bruises”, het mooie “Circles” en afsluiter “Go”. Maar uptempo gebrachte tracks als “Pachinko Song”, “Analog Love” en het op een swingende ‘Motown’-sound geïnspireerde “Can’t Help The Way I Feel” (zie video) zullen in de opnamestudio wel wat vijl- en schaafwerk hebben gevergd.

“Canterbury Girls” van ‘Lily & Madeleine’ is een sfeervolle plaat van twee zussen die vastbesloten zijn om zich een definitieve plaats in de hedendaagse muziekwereld te verwerven. Na het horen van de feeërieke songs op deze knappe plaat twijfelen wij dan ook niet dat ze in hun opzet zullen slagen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: PIAS

video